Bromfietsen

De nadruk van deze collectie ligt op de bromfietsen uit het begin van de jaren 50 en op andere speciale modellen.

BMI 1934

BMI 1934 BMI 1934 tank

Hierboven ziet u een BMI (Bilthovense Metaal Industrie) afgebeeld. Deze 80cc viertaktmotortjes werden vervaardigd op de Rembrandtlaan 22 te Bilthoven, tussen 1934 en 1937. Je kon een compleet motortje kopen om hem zo in je fiets te monteren. Ook was het mogelijk om een compleet rijwiel met motor aan te schaffen. Voor complete rijwielen met hulpmotor werd veel met Senders samengewerkt. Deze fietsfabrikant zat om de hoek bij BMI. Ook werden de motortjes geleverd aan de spoorwegen voor het aandrijven van spoortrolleys. Bovenstaande fiets is een (bijna compleet) damesmodel.

Mobylette 1950

Mobylette 1950

Deze ongerestaureerde Mobylette van 1950 is een van de eerste die door Willem Kaptein in licentie van het Franse Motobecane geproduceerd is. Vandaar de naam Kaptein Mobylette. Deze bromfietsen waren zo goed en scherp geprijst dat ze een voorbeeld waren voor vele Nederlandse fabrikanten. Het afgebeelde exemplaar heeft nog geen koppeling. Het laatste jaar dat hij aan het verkeer heeft deelgenomen was 1966, want van dat jaar is het verzekeringsplaatje dat achter op de bromfiets zit.

Wingwheel 1951

Wingwheel 1950

Deze Wingwheel is van rond 1951, gemonteerd op een Gazelle fiets van 1932. Het geheel is gerestaureerd. Wingwheel werd geproduceerd in Weesp; Je kocht een losse motor met tank en bevestigingsmaterialen, draaide de voorvork in je fiets om en monteerde het geheel. De prijs-kwaliteit-verhouding was ongunstig: de prijs was relatief hoog en de kwaliteit matig. Dit merk was dan ook weer snel van de markt verdwenen.

Beumer 1951

Beumer 1951

Dit is een Beumer uit 1951. Over het merk Beumer is helaas (nog) niets bekend. De familie Beumer had een rijwielzaak in Amsterdam, die kort na de oorlog snaaraangedreven Rex-motoren voor op fietsen monteerde. Waarschijnlijk is met dit model geprobeerd in te spelen op de behoeften kort na de oorlog. Dit blijkt ook uit de bevestiging van de tank: twee grote slangklemmen. Deze Beumer is overigens ook een schenking en heeft vanaf 1960 tot 2003 stilgestaan.

Berini Cycle Star 1953

Berini Cycle Star 1953

Toen Berini in Rotterdam de, hierboven afgebeelde, Cycle Star ontwierp, heeft ze duidelijk naar het succes van Kaptein Mobylette gekeken. Vooral bij het ontwerp van het frame. Het motorblokje met rolaandrijving was een eigen Berini product. Het bouwjaar is 1953.

NSU Quickly 1954

NSU Quickly 1954

Deze NSU Quickly is van 1954. Hij werd jaren geleden geschonken door de eerste eigenaar. Hij is, op het achterlicht na, geheel origineel. Dit type bromfiets heeft zeker bijgedragen aan de opkomst van de bromfietsen na de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Eysink Tandem met Berini 'eitje' 1951

Eysink Tandem met Berini 'eitje' 1951

Deze tandem is een van de laatste producten die uit de oude Eysink fabriek in Amersfoort is gekomen. Hij is nieuw afgeleverd met het bekende Berini M13 'eitje' uit 1951 voorop. Het geheel is nog in ongerestaureerde staat en komt van de eerste eigenaar.

Sparta 1960

Sparta 1960

Deze Sparta bromfiets is van 1960. De eerste eigenaar heeft er tot 1981 op rond gereden en wij hebben hem uit de familie over kunnen nemen. Deze bromfiets luidde het tijdperk van de plaatbrommers in, wat tot circa 1965 duurde. Deze Sparta's waren kwalitatief zeer goed, vandaar dat er nog verschillende overgebleven zijn.

Kreidler Florett 1966

Kreidler Florett 1966

Hier ziet u een Kreidler Florett van 1966 zoals die in Nederland verkocht werd. Het is het eerste model met een grote tank, de modellen hiervoor hadden een eitank. In deze periode reed je als jongen op een Kreidler, Zundapp, Honda of een Puch of Tomos. Dat hing maar net af van waar je woonde en wat voor actieve dealer in de buurt zat. Deze Kreidler is ons geschonken door een museum dat ermee is opgehouden en vormt een zeer welkome aanvulling op onze collectie. Wij zijn dan ook heel blij met deze schenking.

Eysink Supersprint 1968

Eysink Supersprint 1968

Hierboven ziet u een Eysink Supersprint van 1968. Dit is een van de mooiste Eysink sportmodellen uit de jaren 60. Deze bromfiets verkeert nog steeds in een mooie, originele staat. Zelfs de rekening is nog bij de brommer aanwezig.